22 dec. 2012

Om att förlora pengar

I dag skulle jag på affärn igen. Notan och femhundringen låg i en liten rul. Jag märkte inte femhundringen och ej heller att den stack iväg på egen hand inne på affärn. Väl framme i kassan drog jag kortet i vanlig ordning och reda, löning på fredag. När jag kom hem undrade mor om femhundringen räckte. Det var hon som placerat den.

Mayaindianerna hade rätt... Jordens undergång... 500 KR! Borta!! Livet kan vara värre, eller inte alls så klart. 500 kr vad är det i dessa tider. Men jag ringde ändå till snälla Starks för att kolla. Och dra på trissor; nån vänlig Karl Bertil Jonsson hade hittat en femhundring i en kundvagn och lämnat in den i kassan. Jag får ut den mot uppvisande av denna beskrivning. Kan det vara möjligt..!?

Det får mig dock att tänka på en filosofi jag har. Om man tappar pengar utan att veta om det gör det inget... Det är först när man får reda på att man tappat pengarna som det känns. Men nu är vi ju plus minus noll på kontot igen, förutom det som drogs på kortet då.. Men de pengarna har man ju heller varken sett eller känt på... God jul till upphittaren vill jag ändå säga! Kram också.
/M

14 dec. 2012

Disneyworld

Jag har aldrig sett de där detaljerna som mer rasistiska och stereotypa än något annat. Men så är jag heller ingen svart docka med OK stämpel i arslet, eller någon leksaksjude med grön lodenrock raskt marscherande rätt in i en julsäck. Jag är kanske en av de där uppskruvade musikanterna som kommer finnas kvar för evigt i tomteverkstan på julafton? Även om jag oftare tittar på Karl Bertil Jonsson. Men skulle man ta bort stereotyperna i Karl Bertil Jonsson blir det ju inget kvar... Stereotyper är ju rätt kul, tycker jag. Men nedsättande blir det ju inte förrän det bekräftas. Däremot är ramarna för hyckleri och dubbelmoral inte lika enkla att redigera bort. Jag undrar hur länge det tar innan mat-Tina inte törs kalla någon bonde längre... Men tycker nog mest av allt just nu att man kan börja med att plocka bort alla vapen från amerikanerna, och från resten av världen med..
/M

9 dec. 2012

Mat

I brist på bilder på "gråskinkan" som precis lagts i saltlake (ska ligga där i två veckor), kommer här en bild på min jultallrik från 1970-talet. Tyckte det kunde vara på sin plats eftersom folk brukar lägga ut det dom äter på nätet.
/M

4 dec. 2012

Succé

"...From the early days, the agenda was not to become rich and famous. At the art school I went to ultimate success was to become middle-aged and obscure... Getting gigs at any price, being popular or understood, was not our agenda, to this day. Being marginal and unappreciated was seen as a positive thing..."
Tyckte det kunde vara på sin plats att direktcitera Eddie Prévost, från engelska 60-talsbandet AMM, om sin syn på saken. Saxat på eget bevåg ur boken Syd Barret & Pink Floyd av Julian Palacious (Plexus London 2010).

25 nov. 2012

Ja, det kan man ju undra...

"– Är det inte helt sjukt, varenda svensk stad börjar se ut som Hammarby sjöstad, vad är det som händer i det här landet? undrar Sara Wilson (gitarr/kör) när den sex man starka rock’n’rollorkestern kliver ur den röda vanen som parkerats intill Gasklockorna i Gävle."
Saxat ur DN´s artikel om Moneybrother http://www.dn.se/kultur-noje/musik/moneybrother-har-hittat-hem---kanske
/M

15 nov. 2012

Dåligt men bra

I dag är en sån där dag när jag vaknar upp och inser att jag bara jobbat på ställen som gått dåligt. Och jag har ändå betat av det mesta mellan social service och public service. Jag har även varit in och vänt på kommersiella företag och föreningsbaserade verksamheter. Samtliga med den gemensamma nämnaren; en negativt pekande ekonomisk spiral. Jag har jobbat på kommunala, statliga och privata inrättningar. Med extremt få undantag har samtliga gått mer eller mindre dåligt. Så när folk säger att det är dåliga tider så biter det inte längre på mig. Jag har bara jobbat där det gått dåligt. Punkt slut. Däremot kan jag med ryggen fri påstå att jag nog alltid gjort ett bra jobb. Det är ju bra i alla fall (fast det är dåligt). Värre vore det väl om jag alltid varit på ställen som gått bra men jobbat dåligt.. Sen kan man ju också ställa sig frågan vad är bra och vad är dåligt. Men det får bli ett annat inlägg.
/M

6 nov. 2012

Varm

Blev varm i kroppen när den här bilden dök upp på nätet. Ett arkivmaterial från HT 2009. Foto Ulf Borin. Min gode vän Lars Åke med personal från samma år.
/M

19 okt. 2012

Bullshit detector

Ace Frehley skriver i sin bok "No regrets" att han och Peter Criss hade "street sense, with bullshit detectors" under Kiss-åren. Själv har jag inte levt på New York gator men en sån där skitsnacksdetektor har jag lite koll på.. tror jag..
/M

17 okt. 2012

Skomakaren

Tycker det är stencoolt att skomakaren, jag brukar gå till, faktiskt heter "Skomakaren" även på skylten och även svarar så i telefon. Med samma hänsynslösa ödmjukhet i tonen som om han skulle vara "Statsministern"... Nog för att det inte finns så många kvar och för att jag tillhör den utdöende skara som ännu lämnar in mina skor på lagning, men ändå festligt med yrkeskaxighet så länge det finns täckning.
Kommer fortsättningsvis envisas med att laga kvalitetsprylar istället för att köpa ny skit, så det så. Om jag så ska göra det själv. "Skomakaren" är nog i 80 årsåldern nu, i min ålder typ..
/M

13 okt. 2012

Dopet

Dopet är ett av den kristna kyrkans sakrament, instiftat av Kristus, där Gud genom jordiska medel ger människan del av det himmelska livet. I dagligt tal används "döpa" ofta felaktigt som synonym till att namnge något eller ge en människa ett förnamn. Att namnge den döpta är dock bara sekundärt för dopet; det primära har med dess rituella innebörd att göra. (Saxat från Wikipedia)
Är det nåt jag ska blogga om i dag så är det att Clara Joanna döptes i dag. Det var en fin tillställning. Gudfar Carl läste en samisk text, Helena spelade Claras vals på fiol, farmor Märta var stolt och huvudpersonen skötte sig exemplariskt.
/M

27 apr. 2012

Noel Reddings avtryck i Sverige

Såg precis en charmig dokumentär på K-special, "Am I experienced", om Jimi Hendrix avtryck i Sverige, när det begav sig. I filmen visades även en av Hendrix gitarrer som Hard Rock Café, nånstans, hade köpt för 500 000 €. En halvmiljon pund. Can you belive that...!? Kan inte låta bli att tänka på när Calle och jag köpte Noel Reddings bas. Jo, det är faktiskt sant, basen av originalbasisten i Jimi Hendrix Experince (dock post-Hendrix). Det var en minst sagt gladlynt kväll i Sundsvall i juni 1994. Noel Redding ville sälja sin bas (70-tals Squier, modell jazz-bas). Vi högg så klart. Noel skrev datumet på basen. Han gjorde även en å-prick ovanför C i Calle och bytte ut å mot ö i Mårten så det blev Mörten. Inte gav vi 50 miljoner för den bastarden men däremot fick vi sala för att få ihop det. Tre papp var! Mycket pengar på den tiden (fortfarande).. Jag sålde dock min halva till Calle några år senare men enligt sägnen får jag köpa tillbaks den för inköpspris närsomhelst. Och det ska jag göra. Men dealen är dessutom att ingen av oss får sälja den. Hur mycket vi än blir bjudna. Allt det här är sant så klart... Se bildbeviset här ovan. Finns många fler detaljer också kring denna festliga episod. Men det får inte plats här... /M

23 apr. 2012

Inglasad balkong?

Kan inte låta bli att gå i taket över att så pass många kunder väljer Västerås-inplastat kött så toppen-charken på Starks tvingas stänga. Det är nån tjuga dyrare att handla i charken. Men vem vill sitta i en inglasad balkong och äta billigare inplastat, undrar jag? Vad har nu den inglasade balkongen med det att göra..? Ja, inte vet jag men det var det första som dök upp i skallen på mig när jag fick kallduschen i dag. Och jag har ju också en form av inglasad balkong: En i-behov-av-renovering-veranda från en tid när det inte fanns några billigare alternativ än kvalitativa charkar på landsbygden. Men det spelar ingen roll för det finns inga charkar i städerna heller längre. Och matprogrammen i TV har inte kommit dit än. Möjligen när det åks på nån pittoresk bygd utrikes. Rest In Peace charken. Nu är det plast och rödfärgad talg som gäller... /M

19 apr. 2012

Levon and Martin

"... When I was fourteen my daddy took me back to Mr. Gist´s music store in Helena to get a real guitar. It was late on a Saturday afternoon, and the streets were packed with people in from the farms, migrants, and local people.... Daddy and I went up to the counter, greeted Mr. Gist, and I heard J.D. (daddy) say, "Morris, we'd like to see the Martin guitar there for my boy Lavon." .... That was the day my credit history began. I got to take that nice little Martin home on a layaway plan. It was three-quarter size and all brown, and I just about slept with the thing..."

Citerat ur This Wheel´s on Fire
Levon Helm and the Story of The Band

16 apr. 2012

Arbete

Arbetslösheten förväntas öka. Enligt vårbudgeten. Jag ser dock bara mer och mer arbete. Och i dag slog det mig att jag förmodligen aldrig hinner klart. Frågan är väl om mitt arbete genererar pengar. För det var väl just den sysselsättningen som vårbudgeten gällde. "De som fortfarande har jobb är vinnare", sägs det.
I dag har jag varit i skogen samt hamrat på en cykelram. Inte en låt i sikte. För det hann jag inte med. Men flera med Gary US Bonds..
/M

15 apr. 2012

Motstånd

Till frukosten i dag fick jag höra från TV högmässan att självaste "Fader vår" ändrats. Terry har nämnt att den och Sankta Lucia mfl anpassats till dagens lättsmälta värld. Men att plocka bort tuggmotståndet i gammal fin lyrik är ju rena helgerånet, anser jag. Om ingen annan visar motstånd till tilltaget så gör i alla fall jag det. Aja baja och fy där..
/M

4 apr. 2012

27 mars 2012

Så ä 're

Lars Åke Winberg is king and president!
/M

25 mars 2012

24 mars 2012

Petig

Tandhygienist Camilla Jernberg borde ju ha en egen länk härifrån. Sen hon tog kommandot över mina tänder har det hänt grejer. Tycker hon borde haft det sen jag var tio år. "Ja, men då var jag också tio år", svarade hon. Men det hade kanske varit lika bra..?
/M

20 mars 2012

Lärka och Presley

Måste dra på mun över Lars Åkes kommentar på min inställning till att den tid vi befinner oss i är helt värdelös.
"Ja, men till 1800 talet måste du väl ändå inte. Kan väl räcka med 1950 talet? Och tänk om du skulle hamna nånstans där du absolut inte vill vara. I belägringen av Stalingrad, där man får äta varandra eller råttor... Eller som byggnadsarbetare på nån av pyramiderna... Då kommer det en molnformation på himmelen och gör långnäsa åt dig.. Ha ha vad bra du hade det 2012, säger molnet.."
Hade inte tänkt på det. Sen drog L-Å en parallell till nån skröna om Elvis Presley, som hade hamnat i en öken i Mexico nån gång och sett precis en sån där molnformation som gjorde narr av honom.
"Lärka och Presley liksom ha ha..."
Det är tack vare såna som Lars Åke som det faktiskt är rätt ok nuförtiden ändå...
/M

18 mars 2012

A-laget

Nu är det klart. Det var bättre förr! Här är Jättendals A-lag i fotboll. Kan ha tagits av Hugo eller Oskar Gustafsson, 1948 eller 1949?? Svartvitt foto som kolorerats. Min far på övre raden längst till höger härifrån sett. Hur snyggt kan och får det bli? Researchen fortsätter...
/M

17 mars 2012

Sagogryn och mjölk

Skulle köpa sagogryn på butiken, säger inte vilken (spelar ingen roll för jag har kollat på flera ställen) men det finns inte. Har inte funnits på flera år.
Vad ska man nu med sagogryn till? Jo, det ingår i den plommonkompott som min mor brukar göra. Gamla tiders grejer. Apgott!
Däremot finns fjortontusen olika varianter av Kaviar och ännu fler varianter av feta, mozzarella och liknande... Vad ska man med det till?
Som om inte det vore nog tjatar ett stort mejeriföretag om att mjölken kommer från gårdar från flera olika ställen runt om i norrland och så kommer det även vara i framtiden. Dom säger ingenting om att mjölken kom från ännu fler gårdar förr i tiden. Och inte heller att den kommer från kor.
Vad har det här med sagogrynen att göra? Ja, ingenting så klart...
/M

15 mars 2012

Livet är en märklig tid.
/M

13 mars 2012

Den moderna världen

Känner att det är på sin plats med två underbara Paul Weller-citat, som jag hittat i boken "Rock ´n roll - Den definitiva superguiden för dig som redan vet allt", av John Harris.

"Jag har inte Internet hemma... Det är djävulens fönster." Paul Weller om Internet 2008

"Det är som ett minikylskåp utan en enda öl." Paul Weller om iPoden, 2008

Han om nån borde ju veta. Han har ju själv besjungit den moderna världen....
/M

12 mars 2012

Grattis Sverige

Bland det klientel jag ofta omger mig; i kulturarbetarsfären, förväntas man inte alltid föredra monarkin framför andra motsvarande alternativ. Man kan rent av känna sig lite obekväm.
Men i helgen sa min byggnadsvårdsbevandrade vän, Terry, att monarkisystemet faktiskt också medfört att många historiska byggnader och platser bevarats i ursprungligt skick. Kreti och pleti har kort och gott inte fått fara fram hur som helst.. Ett fullt fungerande gammelkök har helt enkelt inte kunnat rivas ut till förmån för ett nytt FRÄÄÄÄSCHT och så vidare..
Och utan att sväva ut alltför mycket i fantasin kan jag med lätthet föreställa mig ett ICA MAXI där slottet ligger, kanske ett IKEA på gångavstånd och ett mini-Västerås liknande de flesta svenska små och mellanstora städer och samhällen ihopklämt inne i gamla stan. Och så vidare....
Tack och lov säger jag hellre grattis på namnsdagen till Viktoria.
/M

8 mars 2012

Det sura äpplet

Jag skulle kunna skriva om hur det smakar när man biter i ett surt äpple, men jag gör det inte. Jag skulle kunna ta en tuschpenna och göra ett fett kryss över dekalen som sitter på huven på min röda fina bil samt filma av det med Super 8 och skicka in det till äppelkartarna, men jag gör inte det heller. Jag skulle kunna säga vila i frid Steve Jobs eller nåt annat fint, men jag säger ingenting alls. Däremot köper jag en ny dator och inställer mig i ledet. Men en sak säger jag. Jag hatar den nya tiden. Jag vill verkligen tillbaka till 1800 talet.
/M

23 feb. 2012

Mediahuset

Kungahuset är förmodligen ett av de minsta problemen. Medan media förmodligen är ett av de största.
/M

22 feb. 2012

Hunden

Big Woof: Top 10 Rock Songs About Dogs

Ted Drozdowski
|
02.17.2012

Dogs are man’s best friend. Women’s, too. Archeological evidence proves that humans and canines have been companions for at least 14,000 years. So it’s natural that our four-footed friends would frequently be the subjects of artistic endeavors, from cave paintings to rock songs. And now, we present our list of the 10 greatest rock songs about dogs:

“Black Dog,” Led Zeppelin
This 1971 classic leads the pack on the band’s epic fourth album. The tune was named after a black Labrador retriever who wandered around the studios at Headley Grange during the disc’s sessions. Cut in 5/4 time, this is a dog that has its own gait, as anybody who’s ever tried to play “Black Dog” in his or her garage has quickly learned. Jimmy Page’s incendiary guitar sounds like it’s being pumped through a wall of amps, but the truth is Page plugged his “Number One” Gibson Les Paul into a direct box and straight into a microphone channel on the mixing board. The board’s pre-amp was used to generate the distorted tone, which also was heavily compressed and then tracked three times – giving “Black Dog” plenty of bite.

“I Wanna Be Your Dog,” Iggy & the Stooges
The blueprint for punk rock – and maybe even heavy metal – is in this hound’s DNA. Cut in 1969 by Iggy Pop and his flea-bitten Detroit crew, Gibson Flying V brawler Ron Ashton chews through the G, F#, E changes with rabid mongrel abandon. Full of self-loathing and desire, it remains the ultimate anthem of confused disaffection.

“Walkin’ the Dog,” Rufus Thomas
One of nascent R&B’s first major crossover tunes, this number – complete with Thomas’ whistling and barking asides – entered the pop Top 10 in 1963 and remains a party favorite today. With references to nursery rhyme characters and its own dance craze, this dog rolled over to please.

“Atomic Dog,” George Clinton
Parliament-Funkadelic’s last #1 R&B single was this rippin’ 1982 song with the pooch-perfect chorus “bow-wow.” There was some “ruff” going in 2007 when the song’s composers filed suit again the group Public Announcement, who, the courts found, infringed on “Atomic Dog” with their “D.O.G. In Me.” But otherwise this pup sits pretty as one of the most sampled tunes of all time, with Biz Markie, Blackstreet, Digital Underground, Geto Boys, MC Hammer, Ice Cube, Ice-T, Insane Clown Posse and many others incorporating Clinton’s riffs into their work.

“Dogs of War,” Pink Floyd
This track from 1987’s A Momentary Lapse of Reason is essentially a blues in C and gets back to David Gilmour’s guitar-hero roots. The beast in question is money, and Gilmour sings about how it sinks its fangs into humanity through war profiteering.

“Hound Dog,” Elvis Presley
Gibson ES-295 legend Scotty Moore puts the yap in this Elvis smash, but the song already had a pedigree by the time the Memphis wonder recorded it in 1956. Blues great Willie Mae “Big Mama” Thornton had an R&B hit with “Hound Dog” in its first incarnation in 1952, and in 1953 country music performers cut five versions. But Elvis’ version of this Leiber & Stoller-written classic still carries the designation “best in show.”

“Martha My Dear,” The Beatles
This 1968 Beatles song is a real shaggy dog story. Ostensibly inspired by Paul McCartney’s Old English Sheepdog named Martha, this British music hall-style number is really an affectionate pat to his pre-Linda muse Jane Asher. A waggish subterfuge!

“Egg Sucking Dog,” Johnny Cash
Former Sun Studio engineer “Cowboy” Jack Clement penned this song and pitched it to Cash just before the Man in Black recorded his historic 1968 album At Folsom Prison, one of the greatest live discs ever recorded. It’s a novelty tune that cuts to the backwoods with lyrics like, “egg sucking dog/I’m gonna stomp you right into the ground/if you don’t stay out of my hen house/you dirty old egg sucking hound.”

“Diamond Dogs,” David Bowie
Bowie’s 1974 album of the same title was one of his last Ziggy-centric productions, cut as he was transitioning to his “Thin White Duke” persona. The tune’s about humanity’s dog days – a post-apocalyptic time when the remnants of society live like pack animals, keeping watch for food, prey and their fellows perched atop the high buildings of Manhattan. Creepy and cool…

“Rain Dogs,” Tom Waits
This angular number from Waits’ 1985 masterpiece hums with loss and longing. Waits uses lost dogs, wandering the city streets in rain, as a metaphor to get to the heart of how it feels to be adrift and alone. Is this a good time to suggest you support your local humane society, and if you’re getting a dog, don’t shop – adopt?

“Hunden,” Mårten Lärka
This angular number from
Lärkas’ 2005 masterpiece hums with ha ha ha ha ha ha.......

/M

20 feb. 2012

Fint med vinter

En fin vinterdag är lika rare som en fin sommardag. Enjoy!
/M

5 feb. 2012

2 feb. 2012

Zabriskie Point

Extremt mycket skiva för pengarna. Nu blir det nog till att skaffa filmen också..
Återigen, hade ingen aning.. Bara att gå bakåt för att ta sig framåt...
/M

26 jan. 2012

Modernt prat

Hörde Modern Talking "Cheri Cheri Lady" på bussen nyss. Slungades raka spåret tillbaks till det sorglösa 80 talet. Saker och ting gick ju åt helvete då också men kanske inte lika käpprätt som i dag. Riktigt sköna minuter blev det. Tror inte jag hört den låten sen 86. Vet inte om det är världens bästa låt men fick soliga, glada och neonfärgade bilder och det räcker ju...
/M

23 jan. 2012

Min tvåkrona från 1969

Skulle lägga en slant i en kaffekassa i dag. Det var önskvärt att alla bidrog. Jag grävde och valde den lägsta valör jag hittade, en femkrona. Kaffet var ju gratis och jag är extremt kräsen på bröd, så lite diskret pyntade jag med en ynka femma.

Långt senare upptäckte jag med fasa att min amulett, en tvåkrona från 1969, saknades i min plånbok. Ja shit ja. Förvillande likt en femkrona har den ju levt en riksfylld tillvaro länge nog i mynttrafiken. Men eftersom den är högst betydelsefull för mej blev jag alltså tvungen ringa fikakassans ansvarige, pronto. Och mycket riktigt. Däri fanns tydligen en gammal tvåkrona.

Det är för mig helt okänt hur tvåkronan från början hamnat i min plånbok. Men den har tagit sig in där den senaste tiden, och fått stark symboliskt värde för mej. Ja den har blivit en form av amulett. Uttryckte mig lite åt det hållet också. Fikakassans ansvarige fnissade sympatiskt och förstod hur det låg till. Men jag lovade en riktig femma i utbyte. Så nu ska vi göra ett byte. Nu kan det vara värt en hel tjuga också. fast det sa jag ju inte.... Men särskilt diskret kaffeslant blev det inte...
/M

Lyxproblem...

...men varför nämns aldrig basisten John Paul Jones när det pratas Led Zeppelin? Det är ju han som är hela grejen med det bandet. Tycker jag.
/M

19 jan. 2012

Black Sabbath

Hur bra får det bli? Hela Black Sabbath ligger på tuben. Ja, filmen alltså...som egentligen inte har nåt med bandet att göra annat än att dom tog namnet för att det var mer folk på bion mitt emot där filmen gick än vad det var i lokalen där de lirade och hette Earth. Annat i dag kanske.. Den här Bava klassikern hittar man inte lika lätt.
I skräckens klor, på svenska. I tre volti della paura, på italiano...
/M

16 jan. 2012

Blod, eld, död

Extremt intressant reportagebok av Ika Johannesson och Jon Jefferson Klingberg, som jag nyligen läst. Lämnade några rispor kvar efter sig också känner jag. Jag har inget otalt med vare sig death eller och black metal scenen men heller ingen större inblick i den. En upptäckt i upptäckten var festlig också i och med att jag råkade spåra upp att en av centralfigurernas brorsa faktiskt är en vän till mig. Utan att jag hade hört ett knyst om det innan. Det ledde ju till spontanfika på Dackås. Gott nog bara det. Hissnande läsning som jag rekommenderar alla som är det minsta intresserad av populärkultur. Bland de bästa musikreportageböckerna från det här landet lär det nog vara..
/M

11 jan. 2012

Hundring

Så här såg hundringarna ut på min tid, och fortfarande... Kolla kungens tunga!
/M

9 jan. 2012

Upplysning

Det är uppenbart att dagens energityngda samhälle är en ohållbar lösning. Men jag har ändå precis hittat festlig kuriosa från en tid när Båkab fortfarande fanns och hette Bålforsens Kraftbolag och upplyste om att lyse är bra för miljön. Kanske menade dom att det blir trevligare med lyse än utan? Inget att sticka under stolen med. Dagens politiskt korrekta svammel ger jag mindre för än denna underbara slogan från 1968, MERA LJUS - BÄTTRE MILJÖ!
/M