16 juli 2009

Julisnö


Minns faktiskt ett tillfälle, i början av 80 talet då jag var barn, att det kom lagomt med snö till några snöbollar. I högsommartid. Men det blev bara några ynka stycken och sen smälte det ganska fort. Tror jag sparade en i frysboxen den gången (Den är dock inte kvar där nu..). Har även hört ett gäng hissnande historier, från tidernas begynnelse, om hur nyhässjat hö med hässjor och rubbet följt med tromber, orkaner och hagelbestyckade oväder flera kilometer. Men ingen av dessa skrönor knäcker förstås dagens tillställning.
35 millimeter regn/snö på en kvart, inkilat mellan två rejäla solhalvor av en i övrigt oantastlig sommartorsdag. Flera timmar efteråt ligger fortfarande vita kadaver av snödrivor lite här och var på tomten. Samtliga träbyggnader luktar ruttet. Förmodligen torkar och tinar det upp under kvällen och natten. Men det var en rejäl rotblöta. Själv har jag aldrig sett på maken.
Det kallar jag, om inte klimatförändring så åtminstone; klimatomväxling. Lite häftigt också faktiskt. Naturupplevelse liksom.
Fick i vanlig ordning inga bilder på katastrofvädret som drog in med åskan vid lunchtid. Men håll till godo med julsnön.
/M

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar