29 mars 2009

Fahrenheit 451

Veckans bok blev “Fahrenheit 451”, av Ray Bradbury. En futuristisk vaninnesskildring av ett samhälle, där utvecklingen gått helt överstyr. En klarsynt Science Fiction roman kort och gott. Skriven i början av 50-talet. Men associationerna till dagens “rädda-världen-i-en-timme-åtminstone-syndrom” är otäckt närvarande.
Brandmannen Guy Montag jobbar med att bränna böcker. Men börjar rädda böcker istället, vilket får katastrofala konsekvenser. Det är ju enligt lag förbjudet. Brandkåren startar här bränder istället för att släcka dom som "förr i tiden". En skruvad story med massor av inkilade budskap och kvickheter. “Survival is our ticket” är ett av slagorden som etsat sig kvar i skallen.
I slutet träffar Montag några likasinnade gubbar, “bokklubb” (så klart inga kvinnor på den här tiden i litteraturen). Dom har utvecklat fotografiskt minne. Platon och Shakespeare och rubbet finns ordagrannt i skallen på dom, bara att berätta ner. Och printa ut. Festligt.
Ray Bradbury har för övrigt en oändlig katalog så det är bara att gå vidare. Ska nog göra det. Finns en film också av Truffaut samt en massa pjäser av detta...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar